Használati, karbantartási és raktározási útmutató

 

Megfelelő karbantartás és használat mellet szerszámaink több emberöltőn át jól szolgálhatnak. A vésők szerszámacélból készülnek amely nem rozsdamentes, ezért száraz helyen tartandók. A vésők nyele gyertyánfából vannak, ezért ajánlatos a faragáshoz ugyan olyan vagy puhább fakalapácsot (bunkót) használni. Így a nyelek többet kibírnak. Hosszabb ideig tartó elraktározás előtt ajánljuk a vésők fém részeit vékony olajréteggel bevonni, továbbá ügyelni rá, hogy a fém-részek (különösen az élek) ne érjenek egymáshoz. A vésőket élesen kapja meg a vevő, de mivel munka közben kitompulnak, faragni pedig csak éles vésővel lehet, egy pár tanács az élesítésükhőz:

 

 

Kézi köszörülés

 

A nagyon tompa, esetleg kicsorbult vésőt durva fenőkövön kezdjük élesíteni, körmozgással, víz hozzáadásával. Ajánlatos a vízhez kevés mosószert hozzáadni a reszelék könnyebben mosódik ki a kőből. A vésőt köszörülés közben .2O-3O fokos szögben tartjuk a kőre , (puha fa faragásához élesebb szög) és csak az él alsó felületét fenjük. A fenést addig folytatjuk, amíg az élen forgács nem keletkezik, ezután finomabb kövön a forgácsot eltávolítjuk. A finom fenőkő helyettesíthető dörzspapírral is 1OOO feletti sűrűséggel. A fenést csiszolópasztával fejezzük be.A választott szöget végig be kell tartani. Kevésbé tompa vésőknél a durva fenőkövet el lehet hagyni. A vésők felső fényezett felületére .nem használunk követ, csak bőrre kent csiszolópasztát.

 

 

 

 

Gépi köszörülés

 

Sokkal gyorsabb a karborundumkorongos villanyköszörűvel való élesítés. Erre a célra az alacsony fordulatszámú fürdőbe helyezett koronggal ellátott köszörű ajánlatos. Ugyanúgy megfelel a vízszintes korongú köszörű is. Gépi köszörülésnél nagyon fontos a munkadarab állandó hűtése, hogy kizárjuk a túlhevítést ami az éleken jelentkezik (kékülés) és az anyag lágyulását okozza.(Az így megkárosult részt köszörűvel kell eltávolítani.) A vésőt a művelet után még finomszemcsés korongon fenjük, majd filckorongon csiszolópasztával kezeljük.

A cég nevében sok sikert kívánunk a munkához és reméljük, hogy az M-Stein vésőkkel örömük lesz dolgozni.

 

 

 

Figyelmeztetés

 

M-Stein nem vállal felelősséget a szerszámaink helytelen használata által keletkezett károkért.

 

 

Peter Mészáros

 


Letöltés PDF formátumban

 

 

M-STEIN on YouTube.com